Laser- ja mustesuihkutulostimen erot – valitse tarpeisiisi sopiva tulostin

Lasertulostin vai mustesuihkutulostinTulostimen hankinnassa tärkein hankintapäätöstä ja tulevan ostoksen hintaa määrittelevä asia on valinta laser- tai mustesuihkutulostimen välillä. Kumpi tekniikka riittää omiin tarpeisiin ja kumpi on kustannustehokkaampi? Suoraa yksiselitteistä vastausta ei ole, vaan vastaus riippuu tulostimen käyttötarkoituksesta ja tulostettavasta määrästä.

Tärkeimmät erot mustesuihkun ja laserin välillä

Mustesuihkutulostin ruiskuttaa mustetta tulostuspaperille mikroskooppisten suuttimien läpi. Tekniikka on kehitetty jo 1970-luvulla ja on vakiinnuttanut asemansa edullisena tulostintyyppinä silloin, kun katsotaan vain hankintahintaa. Mustesuihkutulostimia voidaan valmistaa hyvinkin kompaktin kokoisina ja silti tulostuksen lopputulos on erinomainen sekä dokumentteja että valokuvia tulostettaessa.

Lasertulostin on niin ikään kehitetty ja tuotu markkinoilla jo 1970-luvulla, mutta tulostimen hinta oli pitkään tavallisien kuluttajien ulottumattomissa. Tämän päivänä lasertulostimien hinnat ovat kohtuulliset ja laite sopii hyvin myös kotikäyttöön. Lasertulostimessa on pyörivä rumpu, johon lasersäde piirtää tulostettavan sivun sisällön. Rummun pinnalta sivu tulostuu rumpuun kiinnittyvälle paperiarkille lasersäteen synnyttämän sähkövarauksen avulla, joka saa mustekasetin pigmentit kiinnittymään paperille.

Lasertulostimen rumputekniikka vaatii enemmän fyysistä tilaa ympärilleen, joten lasertulostimia ei voida valmistaa kovin pieneen kokoon. Lasertulostimen osat ovat kalliimpia kuin mustesuihkutulostimessa, joten itse laitteen hankintahinta on aina ollut, ja on edelleen huomattavasti mustesuihkutulostinta kalliimpi.

Kustannuksien näkökulmasta laser- ja mustesuihkutulostimien hintojen ero tasoittuu tulostusmäärien kasvun myötä. Lasertulostin käyttää mustetta tehokkaammin, jolloin yhdellä lasermustekasetilla voidaan tulostaa huomattavasti enemmän kuin mustesuihkutulostimen mustekasetilla.

Tulostin valitaan käyttötavan mukaisesti

Mitä enemmän tulostaa tavallisia dokumentteja, sitä nopeammin tulostimen valinta kallistuu lasertulostimeen. Kymmenittäin tai enemmänkin sivuja viikossa tulostavalle lasertulostin on selkeä valinta käyttökustannusten vuoksi. Mustesuihkutulostin tulisi pian kalliiksi huomattavasti nopeammin kuluvien mustekasettien vuoksi. Lasertulostimen mustekasetilla tulostaa kymmenkertaisen määrän tulosteita mustesuihkukasetteihin nähden.

Tarkkaan valokuvatulostukseen mustesuihkutulostin on parempi valinta, sillä sen avulla saa parempilaatuisia kuvatulosteita. Värilaserilla saa kohtuullisen tasoisia väritulosteita, mutta ei läheskään niin hyviä kuin valokuvatulostamiseen tarkoitetulla mustesuihkutulostimella. Laadukkaat valokuvamustesuihkutulostimet kykenevät tulostamaan hyvinkin tarkkoja ja eläväisiä valokuvia, jollaisia ei värilasertulostimella saa aikaan.

Halpa mustesuihkutulostin sopii vain silloin, kun tulostetaan hyvin harvoin. Tällöinkin on vaarana, että musteet kuivuvat ja menevät hukkaan. Lasertulostimien väriaineet eivät kuivu, jos jälleen pitkällä aikavälillä edullinen lasertulostin tulee halvemmaksi myös satunnaisessa käytössä.

Lyhyenä yhteenvetona voidaan todeta, että hyvä valokuvien tulostukseen sopiva mustesuihkutulostin on oiva hankinta, kun tarkoituksen on pääasiassa tulostaa valokuvia. Muussa tapauksessa lasertulostin tulee aina pitkällä aikavälillä edullisemmaksi.Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun