Musteen vaihtaminen

Mustekasetin vaihtaminen tulostimeenJos tulostimesta loppuu muste tai se tulostaa haaleita tai epätarkkoja kopioita, tarvitset todennäköisesti uuden muste- tai väriainekasetin. Muste- tai väriainekasettien tarkistamismenetelmä vaihtelee eri tulostimissa. Tulostimen mukana toimitetuista tiedoista tulee tarkistaa, mitä kasetteja tulisi käyttää ja miten ne vaihdetaan.

 

Jos tulostaa sekä värillisenä että mustavalkoisena, voi ehkä tulostaa vain yhdellä kasetilla, kunnes saa tyhjän kasetin vaihdetuksi. Kannattaa varmistaa tarvitseman kasetin nimi ja mallinumero, ennen kuin hankkii uuden kasetin. Tiedot löytää käytössä olevasta kasetista tai tulostimen mukana toimitetuista tiedoista. Tulostimen valmistajan nettisivuilta saa tiedot käytössä olevasta tulostimesta ja ohjeet siitä, minkä muste- tai väriainekasetin tarvitsee. Kasetin voi myös poistaa tulostimesta ja ottaa mukaan kauppaan, josta saa apua sopivan kasetin löytämiseen.

Musteen voi vaihtaa muutamalla eri tavalla. Printterivalmistajat suosittelevat vaihtamaan alkuperäiset värikasetit uusiin. Monet tulostimen käyttäjät suosivat kolmannen osapuolen valmistamia eko- tai tarvikekasetteja niiden huokean hinnan vuoksi. Mustepatruunat voi täyttää itsekkin ns. refill-kitin avulla. Kannattaa etsiä tietoa alan verkkokauppojen sivuilta tai tulostinvalmistajan omilta kotisivuilta.

Täyttösarjan käyttäminen

Tyhjentynyt värikasetti on yleensä mahdollista täyttää uudelleen n. 6-8 kertaa ns. täyttösarjan eli refill kitin avulla. Täyttösarjat ovat käteviä, koska niiden mukana tulee musteen lisäksi myös tarvittavat työkalut. Täyttö suoritetaan niin, että täyttösarjan mukana tulevan ruiskun avulla imetään mustetta mustepullosta ja ruiskutetaan se tyhjään kasettin. Tämä vaatii hieman vaivaa, koska kasettiin joutuu usein puhkaisemaan reiän tai sen joutuu osittain purkamaan. Mustetta ei saa ruiskuttaa liian nopeasti, jotta vältyttäisiin ilmakuplilta ja värikasetin vaurioitumiselta.

Ekopatruunoiden täyttö

Ekopatruunoja ovat mustepatruunat, jotka ovat tyhjennyttyään palautettu tehtaalle, tai niitä voivat olla kierrätykseen suunnitellut, usein muun kuin printterivalmistajan valmistamat mustepatruunat. Tehtaalle palautetut mustepatruunat täytetään uudestaan musteella ja testataan. Tämän jälkeen mustepatruunat myydään uudelleen. Ekopatruunat ovat halpoja niiden uudelleenkäytön takia.

Värikasettiin ei ole mahdollista täytön yhteyssä saada yhtä paljon mustetta kuin siinä oli uutena. Kun tietokone ilmoittaa, että uudelleentäytetyt mustekasetit sisältäisivät vielä esim. 60 % mustetta, ne voivat todellisuudessa olla jo lähes tyhjiä. Kannattaakin jo hyvissä ajoin suorittaa mustekasettien täyttö, ennen kuin ne pääsevät kokonaan tyhjentymään, koska tyhjänä seisottaminen ja tulostaminen voi vaurioittaa ne käyttökelvottomiksi.

Yleiset musteen täyttöohjeet

Alkuperäistä mustetta ja mustekasetteja suosiville netti on hyvä ja edullinen ostospaikka.

Printterinvalmistajan itse valmistamissa alkuperäisissä värikaseteissa takuu yleensä kattaa värikasetin mahdollisesti printterille aiheuttamat vahingot. Verkkokauppoja onkin syytä vertailla pelkän hinnan lisäksi mm. sen suhteen mikä niiden käytäntö on tässä epätodennäköisessä, mutta kuitenkin mahdollisessa tilanteessa.

Tapoja säästää mustetta

Inksaver-ohjelman avulla voi itse säätää printterissä olevan musteen kulutusta käyttötarkoituksen mukaan. Fineprint-ohjelman avulla voi puolestaan tulostaa useamman sivun yhdelle A4-paperille, mikäli oman printterin ajurit eivät tällaista toimintoa entuudestaan tue. Nämä lisäohjelmat auttavat säästämään kätevästi sekä mustetta että paperia.

• Printteristä löytyy yleensä kolme erilaista tulostusjälkeä: best, normal tai draft. Musteen kulutus best- ja normal-toimintoa käytettäessä on huomattavasti suurempaa kuin draft-toiminnolla tulostaessa. • Kannattaa tietysti miettiä myös musteen hankintakustannuksia ja suosia alkuperäiskasettien sijaan tarvikekasetteja. Tarvikepatruunat eivät ole tulostinvalmistajan vaan jonkin toisen, yleensä tulostinmusteisiin erikoistuneen yrityksen valmistamia mustepatruunoita. Tarvikepatruunat ovat lähes aina halvempia kuin alkuperäispatruunat, joskus jopa kymmeniä prosentteja. Kuitenkin jos tulostuksen laatuvaatimukset ovat korkeat, kannattaa suosia alkuperäisiä tulostinmusteita. Tarvike- ja ekopatruunoiden tulostuslaatu on tavallisesti riittävä koti- ja toimistokäytössä. Minkälaisen musteen sitten valitseekin, on tärkeää valita aina luotettava, markkinoilla usean vuoden ajan toiminut toimittaja.Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun